Blogs

Poetins verjaardagscadeau

Op 7 oktober 2023 vlogen Hamas-militanten over het dancefestival Nova. Feestvierders werden opgejaagd, gekidnapt en gedood. Hamas richtte een bloedbad aan en dit zorgde voor een sterke reactie van Israël, er is weer oorlog in het Midden-Oosten. Deze dag veranderde alles voor Israëliërs en Palestijnen maar daarnaast was het ook de verjaardag van Russisch staatshoofd Vladimir Poetin. Ruslandanalisten en -experts zeggen dat de aanslag van Hamas met de daaropvolgende oorlog het beste verjaardagscadeau is dat Poetin zich kon wensen.

De wereld verdeelt maar een bepaalde hoeveelheid aandacht per oorlog, hoe cru dat ook klinkt. Meer aandacht aan de oorlog in Gaza betekent minder aandacht voor die in Oekraïne. Zo zijn er maar weinig berichten geweest over de arrestatie van drie advocaten van Poetins oppositieleider Navalny. Daarnaast is er amper aandacht voor het gevangenhouden van een Amerikaanse journalist. We hebben ook weinig gehoord over de nieuwe wetten die zijn aangenomen door de Russische regering, welke voor meer onderdrukking gaan zorgen. Tot slot zet Rusland nu Oekraïense krijgsgevangen in aan het front en dit is in strijd met het humanitair oorlogsrecht. Een paar maanden geleden zou dit allemaal wereldnieuws zijn geweest. Maar nu staan alle ogen gericht op het Midden-Oosten. Een plaats waar Poetin overigens veel lijntjes heeft uitstaan.

Niet alleen de aandacht verschuift van de ene oorlog naar de andere, de steun verplaatst mee. De VS is ook Israëls belangrijkste bondgenoot en de Republikeinen hebben ingestemd met steun aan Israël ten koste van die aan Oekraïne. Dit komt Poetin goed uit. De gruwelijke beelden uit Gaza leiden de aandacht af van zijn offensief. Daarnaast zorgt onrust in het Midden-Oosten voor hogere gasprijzen, hier profiteert Rusland weldegelijk van.

Samenvattend: de oorlog in Oekraïne duurt niet alleen voort maar is zelfs tamelijk aan het verergeren. En dit net in een periode waar de wereld de andere kant op kijkt. Poetin maakt hier onwijs gebruik van en is niet ontevreden met de slechte ontwikkelingen in Israël en de Gazastrook.

Poetin en Netanyahu


Kaliningrad vs Koningsbergen
10nov

Kaliningrad vs Koningsbergen

Vroeger heette de stad Kaliningrad nog Koningsbergen en was deze stad van groot belang voor Duitsland. Nu is de Russische enclave...