ELSA Leiden
Dutch Dutch
Borrel met Armin Cuyvers


Met de Brusselreis in het vooruitzicht kwam Armin Cuyvers op 17 oktober de ‘Borrel met..’ lezing geven in café 'De Keyzer'. Een bekend gezicht, voor wie het vak Europees recht gevolgd heeft in Leiden. En geen beter moment om het over de Brexit te hebben dan deze avond: na jarenlang debat zijn de onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk een akkoord overeengekomen.


Sinds het referendum over de Brexit in 2016 zit het Verenigd Koninkrijk vast in een trilogie. Het ultieme akkoord in de ogen van de Britten zorgt ervoor dat het Verenigd Koninkrijk soevereiniteit krijgt, dat Noord-Ierland bij het Verenigd Koninkrijk blijft horen en dat er geen harde grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland. Dit lijkt echter niet haalbaar: een van de drie wensen zal opgeofferd moeten worden om de andere twee waar te maken. Daarbij is de situatie in het Britse Parlement delicaat en het is maar de vraag of het akkoord dat nu op tafel ligt een meerderheid gaat halen.


De Leidse student die in een ‘Brexit-vrije bubbel’ leeft is na deze donderdag op de hoogte van wat zich nu op het toneel afspeelt en welke partijen hierbij een rol spelen of een rol gaan spelen. Zaterdag weten we pas echt het vervolg, namelijk of het akkoord ook daadwerkelijk aangenomen wordt. Maar daar eindigt het debat niet. “Geen zorgen, ik blijf de komende jaren nog wel zoet met de Brexit!” Geeft Cuyvers ons nog grappend mee. “En jullie ook, genoeg werkgelegenheid in het Europees recht!”